Flora bakteryjna ma związek ze słodyczami?? Tak, tak… niestety..
Słodycze, ciastka , ciasteczka, cukierki… półki w sklepach uginają się od ich ciężaru…
Ale czy wiesz jakim ciężarem mogą być dla Ciebie??
Przechodzisz obok i sięgasz po batonik? A może po czekoladkę?
Czy czytasz skład słodyczy?
Zastanawiasz się , dlaczego skład czekolady stanowi bardzo długą listę przeróżnych składników?
A może zastanawia Ciebie, dlaczego rogalik w pięknej torebce, może stać na półce przez pół roku?
Otóż, skład słodyczy zawiera wiele niezdrowych składników min.syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, aspartam, konserwanty, barwniki i wiele innych.
To właśnie te dodatki mogą zaburzać skład flory bakteryjnej jelit. To z kolei może wywoływać bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, bóle głowy, stany depresyjne,napady złości lub senność itd.
Właśnie flora bakteryjna stanowi o naszym zdrowiu i ma ogromny wpływ na nasz układ immunologiczny. Może nas chronić i dawać nam odporność. Ale zaburzony skład flory bakteryjnej, może doprowadzić do wielu chorób przewodu pokarmowego oraz do chorób autoimmunizacyjnych. Ponadto nieprawidłowa flora bakteryjna powoduje spadek odporności, częste infekcje grzybicze, rozwój bakterii patogennych, pasożytów. Dlaczego tak się dzieje? Bo organizm nie walczy z ,,intruzami” gdyż upośledzony został układ immunologiczny.
Co jest jeszcze istotnego? Zaburzony skład flory bakteryjnej może utrudniać wchłanianie substancji odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Dlatego mogą występować niedobory wielu ważnych witamin, co z kolei może prowadzić do gorszego funkcjonowania organizmu, ogólnego osłabienia, złego samopoczucia.
Dlatego zanim sięgniesz po te kolorowe słodycze, przeczytaj skład i upewnij się , że nie zagrażają one Twojemu zdrowiu.
Joanna Gacyk