Zastanawiasz się , jakie to produkty? Dostępne w każdym sklepie… Chodzi o słodycze w każdej postaci: czekolady, ciasta, ciasteczka, batony, rogaliki itd.
Co powoduje, że są niezdrowe? Między innymi zawarte w nich tłuszcze trans i utwardzony olej palmowy…
To one są winowajcą wielu chorób. Podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów a obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL), który ma za zadanie nas chronić. To właśnie wysokie poziomy frakcji LDL oraz trójglicerydów przyczyniają się do rozwoju blaszek miażdżycowych. Krążace blaszki mogą zwężać światło naczyń krwionośnych i doprowadzić np. do udaru.
W jaki sposób podnieść poziom dobrego cholesterolu, skoro on nas chroni? Najprostszy i skuteczny sposób to dieta i regularny wysiłek fizyczny. Ale podkreślam: REGULARNY!!! Jaki dokładnie sport? Każdy ale systematyczny!!
Pamiętaj również, że słodycze jedzone w nadmiarze oraz brak ruchu mogą doprowadzić do otyłości brzusznej. Jeśli dodamy do tego wysoki poziom trójglicerydów i LDL, to niemal mamy gwarancję zachorowania na cukrzycę typu II.
Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim przybieranie na wadze oraz dużą trudność w gubieniu wagi, gorsze samopoczucie, napady głodu spowodowane spadkiem cukru, pocenie nocne, wzmożone pragnienie, bóle głowy, senność .
Warto zapamiętać , że: cukrzyca to ,,cichy zabójca”
Jeśli możesz, ogranicz słodycze do minimum i czytaj ich skład. Unikaj utwardzonego oleju palmowego, który będzie zaburzał poziomy złego i dobrego cholesterolu.
Joanna Gacyk