Znasz tą przyprawę na pewno. Jednak czy jesteś świadoma jej wyjątkowych właściwości? Poznaj jedną z najpopularniejszych przypraw ajurwedyjskich.
Kmin rzymski (kumin)
W krajach starożytnego Wschodu roślina była uprawiana jako produkt leczniczy. Kmin zawiera do 4 proc. olejku eterycznego, witaminy C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń i flawonoidy. Te ostatnie to aktywne biologicznie, naturalne substancje chemiczne występujące w świecie roślin. Są barwnikami i antyoksydantami. Chronią roślinę przed chorobami. Dostarczane człowiekowi wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę.
Zalety
- wzmocni naszą odporność
- działa na organizm przeciwzapalnie oraz osłaniająco
- poprawia kondycję żył
- usprawnia pracę serca i układ oddechowy,
- zalecana jest w przypadku przeziębienia (działa wykrztuśnie)
- obudza wydzielanie soków trawiennych, działa napotnie, żółciopędnie,
- dział przeciwreumatycznie, antyseptycznie i moczopędnie
- łagodzi nudności i obniża poziom kortyzonu
- działanie antygrzybiczne i przeciwbakteryjne
- pomaga wyregulować miesiączki (wraz z dobranym żywieniem)
Gdzie go wykorzystujemy?
Oczywiście w kuchni podczas gotowania. Głównie stosujemy go do dań głównych na bazie warzyw, ryżu, różnych kasz.
Aby uwolnić jego zdrowotny wpływa na nasz organizm, warto podsmażyć go na maśle klarowanym bądź oliwie z oliwek. Wówczas wydobywamy z niego olejki eteryczne i właściwości lecznicze.