znasz właściwości kurkumy?

Czy wiesz, dlaczego kurkuma jest nazywana

przyprawą ,,dającą życie”?

Kurkuma zazwyczaj kojarzy nam się z Indiami i rzeczywiście w tym kraju jest chyba najbardziej popularna i wykorzystywana zarówno w kuchni oraz w apteczce domowej jako ,,lek”. Ajurweda również wykorzystuje kurkumę do stymulacji układu odpornościowego, do wspomagania leczenia oraz zapobiegania wielu chorobom.

Co jest takiego niezwykłego w kurkumie???

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina i to właśnie jej zawdzięczamy te wspaniałe właściwości. Jednak zawartość kurkuminy w kurkumie to zaledwie 3-4%. Dlatego należy spożywać ją z pieprzem, bo pieprz czarny zwiększa aktywność kurkuminy o 2000 procent.

Temat jest bardzo szeroki, ale żeby nie zanudzać w skrócie opiszę główne właściwości kurkumy:

-wspomaga pracę układu odpornościowego i stymuluje organizm do walki z bakteriami, wirusami, patogenami

-działa przeciwzapalnie np.na bolące stawy

-zapobiega zlepianiu płytek krwi, dzięki temu poprawia krążenie

-chroni wątrobę przed toksynami

-chroni mózg szczególnie przed chorobą Alzcheimera, ponieważ kurkuma nie pozwala na gromadzenie nieprawidłowego białka , zwanego amyloidem (potwierdzone w badaniach na szczurach)

-działa antynowotworowo

-pomaga przy nawracających infekcjach dróg moczowych i narządów rodnych

-wiele innych…

Osobiście uważam, że w żywieniu ,,kij ma zawsze dwa końce” i w tym przypadku również… Nie wszyscy mogą używać tej cudownej przyprawy. Z pewnością można zaliczyć tutaj osoby z:

– chorobą wrzodową żołądka , ponieważ może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit

-kobiety w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i doprowadzić do poronienia (oczywiście wszystko zależy od ilości spożywanej kurkumy)

-osoby , u których stwierdzono utrudniony przepływ żółci w drogach żółciowych

-osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kurkuma wzmaga ich działanie i sama rozrzedza krew

W jakiej formie przyjmować kurkumę?

  1. Albo jako przyprawa do ryżu, mięs , makaronów, ryb, koktajli ale w połączeniu z pieprzem ( łyżeczka dziennie minimum!!! + 1/2 łyżeczka pieprzu)
  2. Albo w formie ,,złotego mleka” (przepis Ajurwedyjski): kurkumę wraz z wodą podgrzewać 6-8min, aż powstanie pasta (mieszać i nie doprowadzać do zagotowania). Następnie do prawdziwego mleka (nie UHT, może być mleko od krowy, kozie, kokosowe, migdałowe) dodać łyżeczkę pasty, pieprz, szczyptę imbiru. Pić co 3-4godziny w czasie infekcji. Profilaktycznie można pić raz dziennie, najlepiej przed snem. ,,Złote mleko” działa antydepresyjnie, antybakteryjnie, ułatwia zasypianie. W połączeniu z mlekiem migdałowym pomaga przy bezsenności. Ze ,,złotego mleka ” mogą również korzystać osoby, u których zażywanie samej kurkumy jest niewskazane np.osoby z zapaleniem błony śluzowej żołądka..        ,, Złote mleko” mogą pić również dzieci!!!!    
  3. Albo jako dodatek do herbaty, naparów  ziołowych a nawet do ajurwedyjskiej kawy (artykuł na temat kawy napiszę wkrótce…. )                                                                                                                                                            Osobiście kurkumę polecam!!!!                                                                                                                                                                                                                             Joanna Gacyk

Napisz komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W czym mogę pomóc?

Nie przegap nowości!

Subskrybuj newsletter – dzięki temu otrzymasz powiadomienia o nowych wpisach, wydarzeniach, webinarach. Czeka na Ciebie dawka wiedzy.